En Bg Контакти

Дата: декември 2015г.

Продукти

ИТАЛПРАЙМЕР

Резюме: Италпраймер е еднокомпонентен импрегниращ акрилен грунд на водна основа, служещ за защита на дървото и неговото консервиране. Прилага се преди финишното покритие. Използва се най-често в покритията за дограми и градински мебели. Подходящ е и за пчелни кошери.

SDS TDS

Външен вид и състав

Нисковискозна акрилна дисперсия. Базовият лак е безцветен след изсъхване. Оцветява се по задание.

Описание:

Каква функция изпълнява грундиращото покритие?
- първо, създава адхезия на следващия слой лак към дървото.
- второ, грундът запълва в някаква степен порите и цепнатинките в дървесината.
- трето, грундът изолира дървесната поверхност от контакта ѝ с лаковия слой.
Това е едно от най-важните му свойства. В някои видове дървесина се съдържат различни химични вещества, които могат да повлияят негативно на пигментите в лака. Технологията на оцветяване трябва да се преценява професионално, защото на грундовете могат да се придадат и декоративни свойства, с голям брой цветове. В този случай, за разлика от лаковете, по-ефективно подчертават структурата на дървото.
Грундът навлиза в дълбочина в дървото и покритието става със значителна дебелина, в сравнение с обикновеното повърхностно поритие, особено, когато е направено с много гъст лак. Грундирането намалява разхода при следващите ръце и дава възможност да се получи по-равен повърхностен слой. Освен това защитния слой на дървото получава обем в дълбочина примерно 0,5-1 до 1,5мм, в обратния случай се получава само 100µm повърхностно покритие, което е по-слабо. Грундирането повишава адхезията на лакобояджийските материали към дървесината, намалява разхода, увеличава живота на покритието. Увеличава здравината на повърхностите. Предпазва от развитие на колонии от плесени и бактерии. Това прави тази технология особено подходяща за лакове за мебели, подложени на високо обществено натоварване и/или поставени при външни атмосферни условия. Трябва да се нанася само на почистени от замърсявания, прах или стари покрития повърхности, които са без поражения от гъбички (синеене, плесен).
След работа останалият в съда лак трябва на всяка цена да се затвори херметично. В противен случай има опасност от съхнене на остатъка и от образуване на коричка. Ако такава все пак се образува, тя трябва много внимателно да се обере. Огромна грешка е тя да се разбърка в масата, с надеждата, че така ще се разтвори. Тогава може да се наложи да се бракува цялото останало количество.
Ако след полагане на първата ръка дървото настръхне, е необходимо да се изшкури (шлифова, фино или суперфино), но това трябва да се направи леко и акуратно, за да не се протрие цветното покритие. За получаване на по-равна повърхност изшкурвайте с фина шкурка всеки слой лак, с изключение на последния. Може да се използва шкурка със зърнистост 180-220, ако е нужно, може и по-финна. Да не се забравя, че порите на дървото се отварят при шкурене (шлифоване) и остават така около 30 минути. Това време е най-благоприятно за нанасянето на лаково покритие. След това прахът се обира с влажна кърпа. За обезпечаването на максимална биозаща се препоръчва предварителна обработка на повърхността с дълбокопроникващи антисептици. Грундът запечатва дървото, но е достатъчно еластичен и позволява разширяване/свиване заедно с дървото, без да се пука.
Свойства на продукта: Добро омокряне, бързо съхнене, с дълбочина на проникване 0.5-3 mm. Осигурява дългосрочна защита на дървото от бактерии и гъбички.

Доставчик: Ръст ООД.

Употреба

За мебел, изложена на външни атмосферни условия.
Цвят: безцветен.
Начин на приложение: Чрез потапяне, пръскане /дюза с размер 0,5 mm/, чрез четка. Препоръчителна разходна норма: 80-100 ml/m².
Най-добри работни условия: температура на въздуха от 18 до 25 °C, температура на повърхността над 18°C, влажност на въздуха под 70%. При влажности на въздуха над 80% съхненето започва да се забавя значително.
Време на съхнене: 20-40 min при най-добри условия.
Разреждане: Продуктът е готов за употреба, не разреждайте!
Почистване на инструментите: с вода, веднага след употреба.
Температура на съхранение: от 5 до 35°C.
Срок на съхранение: до 6 месеца от датата на производство.

Снимка на опаковките »